Historie závodu

Startovní číslo T422 – Team Czech Republic 1 (TCR1) – bude v roce 2014 prvním českým týmem na startu cyklistického závodu napříč Amerikou – Race Across America (RAAM).

RAAM je nejtěžší silniční závod na světě. Má podobu jen jedné etapy (časovky) na 4850 km s převýšením přes 50000 m a časovým limitem pouhých 9 dnů. Cyklisté v kategorii týmů jedou non-stop, štafetovým způsobem, tj. v ideálním případě by alespoň jeden člen týmu měl být vždy na trati a uhánět k cíli.

První ročník závodu se konal roku 1982, kdy se na start u Pacifiku v Santa Monice postavili první čtyři nadšenci a vydali se do New Yorku, tehdy si bláznivou akci nazvali jako „Velký americký cyklistický závod“. Postupem let se změnil nejen název, trasa a pravidla, ale rozšířily se i kategorie – kromě „solo“ byla zavedena kategorie „team“ pro dvou-, čtyř- a osmičlenná družstva. Kromě podstatného rozdílu v počtu odšlapaných kilometrů na osobu, průměrné rychlosti i dosahovaných časů se závod sólistů od týmových kategorií liší hlavně v tom, že sólisté mohou startovat jen na základě předchozí úspěšné kvalifikace.
RAAM je sice závodem, avšak na rozdíl od velké evropské trojky (Tour de France, Vuelta a Espaňa i Giro d´Italia) se nejedná o etapový závod. RAAM je jedna souvislá etapa, časovka. Po spuštění času na startu u Pacifiku se stopky zastaví až po dosažení cílové čáry u Atlantiku. RAAM je o 30 % delší než Tour de France, avšak na jeho zdolání mají závodníci o polovinu méně času, navíc mezi jednotlivými etapami Tour je čas na důkladnou regeneraci – RAAM se zkrátka jede non-stop, s minimem spánku, s omezenými možnostmi regenerace v polních podmínkách.
Na start RAAMu se dosud postavili jen čtyři Češi, všichni v kategorii sólo. Do cíle dorazil úspěšně jen jediný: Svaťa Božák (RAAM 2012). V kategorii týmů dosud žádný z ČR nestartoval. V roce 2014 se pojede již 33. ročník závodu napříč Amerikou a na startu bude Team Czech Republic 1 – první český tým – jehož členy jsou zkušení cyklisté Jiří Kříž, Jiří Kalousek, David Bureš a kapitán týmu Michal Jon.